donderdag 12 juli 2012

hoera !

Het zal er al een tijdje aan te komen, maar kijk wat ik nu vond in Google Maps' routeplanner
Vanaf nu kun je voor de hele Benelux ook een fietsroute maken via het populaire Google Maps ! Tot nu gebruikte ik vooral een planner op basis van Openstreetmaps, maar Google krijgt ook een kans.

De andere planner heeft wel een belangrijk voordeel voor fietsers: je kunt kiezen tussen verschillende soorten routen (kortste, veiligste, aanbevolen fietsroute, ...), waar Google je enkel de keuze "fiets" geeft.

Openrouteservice heeft nog een plus: je kunt de voorgestelde route exporteren naar de gps !


Als het om het grondgebied van Gent gaat, is er de fietsrouteplanner van de stad zelf, die zeer goed uitgewerkt is.

5 opmerkingen:

 1. Je kan routes uit Google Maps ook naar GPX omzetten met behulp van GMapToGPX. Ik heb er vaak genoeg een route mee gereden en de GPX is dezelfde route als in Google Maps.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk maar eens rond op de vele Nederlandse blogs. Wij zijn verwend met een uitstekend fietspaden infrastructuur. Google bakt er niet veel van.
  Soms hilarische routes worden uitgestippeld over wielerbanen en onfietsbare knuppelpaden. Ook gekronkel door woonwijken is veel voorkomend. Heen en terugroutes zijn totaal verschillend.

  De Fietsersbond heeft hard gewerkt een landelijk dekkende fietsplanner.
  Deze is nu zeer verfijnt en uitgebreid met vele persoonlijke voorkeursinstellingen. Superieur aan Google.
  Deze werkt echter over de landsgrenzen heen en dat doet de Fietsersbond planner niet. Zelfs geen BeNeLux. Maar ze overwegen kennelijk wel samenwerking of aansluiting met Belgie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Vlaamse (Belgische) Fietsersbond is niet zo uitgebreid bemand en heeft geen routeplanner. Mijn voorkeur gaat op dit moment nog altijd naar http://openrouteservice.org/, omwille van de uitgebreide mogelijkheden en de directe export naar de gps.
   De mogelijkheid die Google Maps nu biedt is een extraatje en het proberen waard, maar er is nog veel werk aan. Op dit moment biedt die routeplanner eigenlijk geen meerwaarde.

   Met de velomobiel blijft het altijd goed inschatten of de route ook voor zo'n voertuig efficiënt is.

   Verwijderen
 3. Volgens mij is het een Valenteyn lage racer!
  (mooi ding hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik zoek op Meindert Valenteyn en lage racer kom ik de naam "Orka" tegen. De vorige eigenaar dacht ook dat dit een Orka was, maar de herkomst was onbekend. Is er iemand die dit kan bevestigen?

  BeantwoordenVerwijderen