zondag 15 juli 2012

Kijk nu

wat speciaal voor mij uit een kelder gerold werd !


Uit de kelder, in de auto en zo op de foto, zonder oppoetsen.


Dit is een oude, vermoedelijk héél oude, lage racer, van onbestemde herkomst. Hij heeft wel wat M5-kenmerken, dus dat is een mogelijkheid, maar ik weet het niet zeker.

Het frame is uit stalen buizen opgebouwd, er  zit welgeteld één kettingwiel op, voor de trekkende ketting, een 28" achterwiel - Rigida 19-622 - en 20" voorwiel - een afwijkende 451, nu met IRC-racebandje en een monovork.


Een eerste zaak wordt het reinigen van de fiets en nazien van alle lagers. De trappers ontbreken, maar da's geen probleem. Erger is dat de trapboom niet instelbaar is en de fiets is wat te groot...

Ik kan wel wat oplossingen bedenken, zoals kortere cranks (maar dan moet ik nagaan of een moderne bracketas met lagercups hierin mogelijk is) en het zitje kan nog wel een centimeter of twee naar voren. Anders wordt het een zwaardere ingreep met afzagen van de trapboom en aanpassen zodat een verstelbaar gedeelte erin kan.

Met het weer zoals we het nu al weken hebben, is er tijd genoeg om hieraan te werken. Mocht het lukken om deze fiets op mijn maat te zetten en het rijden ermee valt ook mee, dan denk ik eraan om het hele frame in de winter te laten zandstralen en opnieuw in de lak te zetten, maar zover zijn we nog lang niet.

9 opmerkingen:

 1. Het kan natuurlijk een fiets van een willekeurige zelfbouwer zijn, maar ik meen er een Meindert Valentein in te herkennen.
  Google er maar eens op. Hij heeft vele opmerkelijk fietsen gebouwd. Geregeld verschijnt er een te koop op Ligfiets.net

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zitje lijkt wel van de Gforce trikes en ligfietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik niet: de fiets stond vermoedelijk al in de kelder voor Gforce op de markt verscheen ;-) Daarvoor heeft hij een aantal jaren als "kunstwerk" aan de muur in de woonkamer gehangen en nog daarvoor zouden met deze fiets wel wat wedstrijden gewonnen zijn. Dat laatste is vermoedelijk een paar decennia terug.
   Maar je hebt ergens wel gelijk: het lijkt er op.

   Verwijderen
 3. HALLO

  HET IS EEN VALEMTEYN LIGFIETS

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo

  Het is een Calenteyn ligfietsen Hebt er zelf 2 gehad.Wel wat aan de zware kant,maar fietst heerlijk.

  Groeten Boy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Een beetje zoeken op trefwoorden "Meindert Valenteyn" en "lage racer" leidden me naar de Valenteyn Orka (afbeeldingen vond ik niet). De vorige eigenaar sprak ook over "Orka" als type, maar kende de herkomst niet. Als dat klopt, moet de fiets van de eerste helft van de jaren '90 dateren. Is er iemand die dit kan bevestigen ?

   Op de bracket zitten nog twee stukken met inwendige schroefdraad, blijkbaar bedoeld om een stroomlijn te monteren. De mallen hiervoor zouden ook bestaan...

   Verwijderen
 6. Hallo

  Op de CD 22 jaar ligfiets-nieuws van NVHPV staat een verslag van Meinderd Valenteyn met fotoos van ligfietsen.Jaartal 2000 nr2.
  Ik hebt nog een Cd over.

  Groeten Boy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zal me best eens mailen: bij jou berichten staan geen contactgegevens. Ik heb wel interesse hiervoor.

   Verwijderen