dinsdag 14 augustus 2012

Knipperlichten

Indien ik stel dat veiligheid bij het fietsen heel belangrijk is, zal allicht niemand me tegenspreken. Eén van de aspecten van actieve veiligheid onderweg in een velomobiel is het aangeven van een richtingsverandering. Een arm uitsteken is daarbij niet erg praktisch (om niet te zeggen onmogelijk in de meeste gevallen) en dus ben je als velomobilist aangewezen op knipperlichten.

In de huidige generatie worden overal keurige, compacte en zuinige ledjes gebruikt. Mijn oude Alleweder (en de Quest van een collega) dateren nog uit de tijd van de gloeilampjes. Het grote nadeel daarvan is dat ze niet veel licht geven en je bijgevolg niet ziet dat ze knipperen overdag... Niet zo veilig dus. Ze zouden er evengoed niet op kunnen zitten.

Zomaar vervangen door de compacte ledjes kan niet, want op de plaatsen van de knipperlichten zitten in de koets gaten ter grootte van een euro. Eventueel zou ik gebruik kunnen maken van knipperlichten van een motorfiets.

Ik dacht aan zoiets

Omdat eFAW uitgerust is met een 12V systeem, kan ik gebruik maken van standaard motorfietsonderdelen. Alleen moet ik nog uitzoeken in hoever de weerstand van die ledsystemen voldoende is om het relais te laten werken. Lang geleden dat ik nog met zoiets bezig was...

7 opmerkingen:

 1. Jan,
  Kun je geen high power led inbouwen in de huidige behuizing van je knipperlicht (ik denk dan bijvoorbeeld aan zoiets: http://www.conrad.be/ce/nl/product/170203/Luxeonsup-sup-Rebel-Luxeon-Lumileds-LXML-PH01-0040-Rood-Oranje-typ-85-lm-120-Luxeonsup-sup-Rebel)
  Gr.
  Edwin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, dat wordt studeren. Ik zie dat die geschikt zijn voor 3,6V en de boordspanning is 12V - ook voor de ingebouwde koplampen. Wel een idee, hoor.

   Verwijderen
  2. Sorry voor de late reactie, je kunt volgende bron misschien gebruiken voor je studie:
   http://www.ligfiets.net/homebuild/461/remlicht-met-lm317-met-uitgebreide-uitleg-en-bijbehorend-rekenwerk.html

   Voor onze Quest ben ik ook in die richting aan het denken.... die Quest staat soms wel eens naast uw eFAW in de stalling :o).

   Edwin (CyclEd)

   Verwijderen
  3. Bedankt, Edwin. Dat moet ik zeker even bekijken: winterproject ;-)
   Zoveel zag ik de Quest nog niet staan, hoor. Dat komt zeker nog wel, als het weer minder goed wordt.

   Verwijderen
 2. Conrad heeft ook 12 V en zelfs 24 V LED's bedoeld voor instrumentenpanelen e.d.

  Je kunt zelfs nog kiezen in hoevel mm diameter en ze zijn gemiddeld 2 euro per stuk.

  Niet goedkoop voor een LED, maar ook niet verschrikkelijk duur voor wat je er mee wilt en kunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Typ in google bijv "Conrad 12 V LED" en je bent op de betreffende pagina's...simpeler kan het niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen