maandag 20 augustus 2012

Kobra: trapboom aanpassen

Tja, een fiets zonder enige afstelmogelijkheden had ik nog niet gezien. Tot de Kobra in huis kwam.

In eerste instantie zorgden kortere cranks (160 mm) en een verbouwing van het zitje ervoor dat ik er toch mee uit de voeten kan, maar door het zitje vooruit te plaatsen, is het ook aanzienlijk hoger gepositioneerd. Een andere, permanentere oplossing is dus nodig, maar niet evident.

En weer kwam Fietser.be met een idee om dat aan te passen. Toen ik er vorige week een nieuw binnenbandje haalde, kwam Brecht aandraven met een defecte Terratrike trapboom uit dunwandig staal. De binnendiameter daarvan past net op de 40 mm buis van de Kobra !

Simulatie van de originele toestand

De trapboom is nu een eindje ingekort, zodat die niet in conflict komt met de rest van het frame.


Dan moet de slijpschijf in de Kobra gezet worden. De nieuwe oplossing zou heel wat centimeters afstellengte moeten geven, maar is wel behoorlijk definitief.

Wat een probleem zou kunnen vormen:de trapasbuis (waar de bracketas in komt) is bij de Kobra assymetrisch geplaatst. Dit kan geen toeval zijn; ik vermoed dat zo de kettinglijn optimaal blijft. Dat is natuurlijk anders bij de donorbuis.


Dit betekent dat de ketting nòg dichter bij het voorwiel zal passeren ! Anderzijds zou het rijcomfort moeten verbeteren en doordat het zitje dan weer lager kan komen, zou ook het zwaartepunt weer veranderen.
Daarenboven zit er een steun op om een derailleur te plaatsen en ook die kan helpen om de ketting op zijn plaats te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten