woensdag 19 september 2012

Herfst

Zo leek het althans onlangs 's morgens vroeg. Alles zat dicht, verstopt onder een dikke laag mist. Schemerig, vochtig en natuurlijk met een beperkt zicht.

Dus vertrok ik voor de tweede keer deze zomer met de lampen aan. Binnen de kortste keren droop het water van mijn haar - het dakje had ik thuisgelaten -, maar koud was het niet: alweer een woonwerkrit in t-shirt ! De zonnebril - die vooral dient om beestjes uit mijn ogen te houden - mocht ik algauw wegbergen: ik zag geen steek door het condens.

De hele weg bedroeg de zichtbaarheid naar schatting 50 m. Meer niet. Langs de dijk zie je dan silhouetten uit het duister opdoemen: meestal woonwerkfietsers, met een degelijke fiets, dito uitrusting en valhelm op het hoofd. We zijn gewoon om elkaar elke dag te kruisen en ondertussen gaat dat meestal gepaard met een groet; een knikje of een opgestoken hand. Fijn is dat: welke fiets je ook gebruikt, je wordt gerespecteerd voor het feit dat je fietst.
Veel van die fietsforenzen zie ik dan ook dag in dag uit, zomer en winter, zon of regen (nou ja, bij regen toch heel wat minder) en het aantal groeit gestaag.

Als je dan denkt dat de beheerders van de jaagpaden een actie willen houden op toch maar eens op de regels te wijzen - die dateren uit 1935 of daaromtrent -, dan denk ik dat we toch op verschillende sporen zitten.

's Avonds is de toestand meestal wel anders: meer volk, meer fietstoeristen en wielertoeristen (sneller) vooral. Dat betekent, vooral met de fietstoeristen, meer opletten, want velen onder hen vergeten algauw dat ze niet alleen op de weg zijn en zwalpen gezwind van rechts naar links en weer terug, ogenschijnlijk blind en doof, want bellen en toeteren haalt vaak niets uit. Als je dan passeert, schrikken ze zich rot en vinden dat je gevaarlijk doet. Nou ja, ik heb ruim vooraf mijn komst laten horen en ik vertraag wel tot het snelheidsverschil niet te groot is.

Maar goed, uiteindelijk blijft het zo dat de hele woonwerkroute behoorlijk onbevolkt is en ik dus goed kan opschieten. Net als die andere fietsforenzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten