woensdag 5 september 2012

veiligheid en zo

Gisteren was het alweer zover: een bewijs van subjectiviteit van observatie. Op de woonwerkroute rijd ik een heel klein stukje langs een wat grotere weg (Hundelgemsesteenweg in Merelbeke). Een heel klein stukje, dat is pakweg 200 m. Een tweevaksweg is het, met aan beide kanten een vrijliggende fietsstrook. Omdat het zo'n kort eindje is en omdat de zichtbaarheid niet optimaal is (dikwijls vrachtwagens op de parkeerstrook en een oprit van een carpoolparking) hou ik de snelheid matig.

Gisteren reed ik daar dus weer langs, cruisend aan 25 km/u. Staat er een oudere heer op het voetpad te gebaren dat ik moet vertragen; blijkbaar reed ik in zijn ogen pijlsnel. Tijd zat, dus ik stop even om te vragen wat hem van het hart moet.

"Moet je geen helm dragen," vraagt hij me. "Moeten ? Niemand op de fiets moet dat, meneer". "Ah, maar het is wel veiliger hoor." Tja, is dat zo ? Een zeer genuanceerde opinie kun je bijvoorbeeld lezen op Fahrradzukunft.

Pro:
 • mocht je bij een matige snelheid op je hoofd vallen, dan zal de helm wellicht wat helpen, als is het maar om schrammen te voorkomen. 
 • Belangrijkste pro: mensen zeuren niet dat je beter een helm zou dragen.
 • als het licht regent, blijf je wellicht wat droger (als er niet teveel gaten in zitten).
 • de fietshandelaar verdient weer een extra centje.
Contra:
 • studies toonden aan dat automobilisten dichter passeren langs gehelmde fietsers (goed, als ze je dan aanrijden, zal die helm misschien wel helpen)... 
 • in het artikel waarnaar ik hierboven verwijs, wordt uiteengezet dat een helm het contactoppervlak van het hoofd vergroot en dat je dus meer kans hebt om je hoofd te stoten bij een val.
 • het zwakste punt van een menselijke schedel wordt gevormd door de slapen. Bijna geen enkele helm beschermt dat deel van je hoofd.
 • Het grotere oppervlak maakt ook de hefboomwerking groter en dus is de kans op nekletsel navenant (afhankelijk van het type helm)
 • Een helm geeft ook een vervelende boodschap mee: "fietsen is gevaarlijk"
Op straat begin ik die discussie niet, wegens veel te ingewikkeld. Mensen zullen meestal beleefd knikken, maar hun mening zal niet veranderen: "helm = veilig" zit er stevig ingestampt. En, toegegeven, het oogt ook veiliger. Subjectiviteit, weet je  nog ?

Ben ik tegen fietshelmen ? Neen, hoor. Wie het wil, draagt er maar eentje. Soms doe ik dat ook, om mijn scalp heel te houden, bijvoorbeeld, of om van het gezeur af te zijn. Of in de winter om kou en regen van mijn hoofd weg te houden (Ekoi City +: zeer aanbevolen daarvoor) Zou dat voor de vele fietsforenzen onderweg ook de aanleiding zijn ? Tenslotte zie ik bijna niemand onderweg die geen helm draagt. In de studentenstad Gent is het wel even anders !

Voor de rest was het een gezellige babbel met die heer, die toch wel geïntrigeerd was door mijn vehikel."Aan de universiteit maken ze die ook, meneer. Op zonne-energie." Ach ja...

10 opmerkingen:

 1. Op een helm met veel gaten kan je ook gemakkelijk een camera (of zelfs 2) plaatsen. Die zijn op zich niet veiligheidsverhogend, maar sommige medeweggebruikers worden daardoor plots ietsje rustiger.

  Maar je kan er natuurlijk ook de omgeving waar je fietst mee filmen zonder je handen nodig te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Das een goeie!
  Belangrijkste rede om een helm te dragen is om van het gezeur van andere af te zijn dat je beter een helm kan dragen.......haha!

  Gek dat iedereen er juist weer van opkijkt dat Marloes en Ik elleboog beschermers (en vaak ook handschoenen) dragen op een 2-wiel ligfiets. Dat is juist de zone die gegarandeerd schade te verwachten is, bij een val.
  Houden we het nog geheim dat we ook nog altijd Keflar veiligheidsbroek dragen.

  Een heel klein cocktailprikkertje met een vlaggetje ergens op de fiets is leuk om te pesten. ;-)
  Of het vlaggetje van de Fietsersbond op een velomobiel. http://www.fietsersbondbreda.nl/images/logo-fietsersbond-def..gif
  Altijd goed zichtbaar! Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handschoenen, ja die draag ik nu ook steeds op de tweewieler. In mei heb ik een schuiver gemaakt en het ergste was mijn hand, het vel over het beentje aan de pols (kant van de pink) heeft weken nodig gehad om te genezen, en nu is het nog steeds een gevoelige plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook hoor. Ten eerste omdat de gripshift moeilijk te bedienen valt met bezwete handen en ten tweede omdat mijn Kobra toch heel wat minder stabiel is dan eFAW. Op een ligger denk ik ook dat je handen zowat het eerste zijn dat de grond raakt.

   Verwijderen
 4. op een ligfiets zal een helm minder nut hebben. Op de bukfiets heeft hij mij al 2 keer goed zijn nut bewezen dat ik een nieuwe mocht gaan kopen.
  Ook in de velomobiel draag ik altijd een helm, en hij heeft me jammergenoeg ook al keer zijn nut bewezen bij een val.
  Extra voordeel is een zonneklep in de zomer en lekker warm in de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Birger, één van de collega's op het werk is onlangs overkop gegaan met zijn carbon racefiets. Zijn vrouw reed achter hem en is over zijn fiets gegaan en gevallen: fietshelm in tweeën. Je hoort mij niet zeggen dat een helm geen nut heeft, maar bepaalde studies tonen aan dat het veiligheidsverhogende aspect van zo'n attribuut zwaar overschat wordt en dat een helm niet doet wat we ervan verwachten.

   Verwijderen
 5. Iets wat ik altijd vergeet, maar er is nog iets waarbij een helm heel veel nut heeft.
  En dat is tegen zonnebrand. Ik ben kalende en ik kan me voorstellen dan een verbrand (voor)hoofd toch wel iets heel ergs moet zijn en dat wil ik tenallentijde verhinderen. Maar mijn hoofd insmeren vind ik toch een rare bedoening, daar je ook niet goed kunt zien of het wel goed is gedaan (geen plekje vergeten). En daartegen is een helm een prima en zeer afdoende oplossing. Ik zou ook en klak (pet) kunnen dragen, maar die moet dan ook blijven zitten en een helm heeft daarbij nog eens koelgaten waarbij door de dikte van het schuim toch het hoofd genoeg in de schaduw zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Mensen zullen meestal beleeft knikken"
  Foei, Jan, tsss! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weet niet echt hoe het zit met de FAW maar de WAW is een "full body helm"

  BeantwoordenVerwijderen