zaterdag 6 oktober 2012

Birdy, remmen en slot

Wat me al een tijdje stoorde, is het omslachtige van het gebruik van een scharnierslot als ik dje fiets voor twee minuutjes wil sluiten. 

Abus Bordo

Een ringslot/spaakslot of hoe je het ook wil noemen, is veel makkelijker wat dat betreft, zeker indien er niets in de buurt is om je fiets aan vast te leggen.

Deze week, bij een bezoek aan de fietsenhandelaar, probeerde ik een ringslot uit (Axa), maar dat bleek niet compatibel: het spatbord zat in de weg.


Originele toestand

Dat komt omdat, net zoals bij de Kobra, de remmen niet onder een rechte hoek staan ten opzichte van de velg en zo'n slot ook op de nokken van de remmen vastgezet wordt. Door die hoek wordt de afstand tussen de bevestigingspunten en de bovenkant van de beugel kleiner en in dit geval dus te klein.

Uiteindelijk was de oplossing het gebruiken van een Basta Click III Booster: door de vele perforaties van de stalen beugel zijn er veel bevestigingsmogelijkheden. Op het Duitse forum van Birdy-eigenaars had ik gelezen dat dit slot zou moeten passen.


  

Nu moet ik nog even afwachten wat de combinatie van dit slot met de fietstassen zal geven. Een optie is de Booster op de voorrem monteren.

Een nadeel is wel dat door de montage van het slot het gewicht van de Birdy weer wat toegenomen is. De evaluatie volgt wel over enkele maanden.

2 opmerkingen:

 1. Omslachtig of niet,met het slot van Abus weet je zeker dat je vaak kostbare bezit er nog staat.
  Bovendien kun je met dat slot je fiets vastzetten aan het straatmeubilair wat met veel andere sloten niet lukt.

  Greenmachinist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is helemaal juist, maar soms heb je niet de mogelijkheid om je fiets ergens aan vast te leggen...
   Eigenlijk zou er nog meer moeten beveiligd worden, maar dat volgt nog wel (liefst met zo weinig mogelijk extra gewicht).

   Verwijderen