maandag 8 oktober 2012

Fietsen en centen

"Mooie fiets heb je daar", hoor ik geregeld. Zowel over eFAW als over de Birdy wordt dat gezegd, gevolgd door "hoeveel kost zoiets ?" Over mijn Trek wordt dat minder gezegd, want die ziet er banaler uit. Over de Kobra ook niet, want die ziet er oud uit en is dat ook.

Noem een willekeurig bedrag voor een fiets, als het maar boven de € 500 uitkomt, en mensen verklaren je gek. "€ 750 voor een fiets ? De mijne kostte xxx en die rijdt ook." Juist, ja: enkel op een zonnige zondag komt die buiten en die waren er niet zoveel dit jaar.
Vraag aan diezelfde persoon hoeveel een groot onderhoud van de auto kost en hij/zij noemt waarschijnlijk bij benadering hetzelfde bedrag. Dan is dat plots wèl normaal, want "ja, een auto kost nu eenmaal geld".

De mens een rationeel wezen ? Hoezo ?

2 opmerkingen:

  1. Als mensen rationeel waren was de wereld een stuk mooier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ze aan mij vragen hoeveel mijn fiets kost dan is mijn eerste antwoord: "dat wil je niet weten". Zo bereid ik ze al wat voor op de juiste prijs.
    Rationeel denken is inderdaad soms ver te zoeken. Een fiets van 3000 euro (die zowat dagelijks gebruikt wordt) is veel teveel, een auto die over 10 jaar een jaarlijkse kostprijs heeft van zowat 6000 euro vinden ze dan weer normaal. (En dan heb je nog niet eens een dure auto mag je niet eens zot veel km malen)

    BeantwoordenVerwijderen