maandag 6 januari 2014

gezegde

Fietspaden zijn er niet voor de fietsers. Ze zijn er om de rijweg vrij te houden voor de automobilisten.

(komt van Kris Peeters, mobiliteitsexpert)

Pech voor die automobilisten: met een trike of velomobiel mag je gewoon op de rijweg (hoewel dat niet altijd even verstandig is).

8 opmerkingen:

 1. Beste fietsers,
  Onder het motto “snoei in je verbruik en bespaar energie” begon ik twee jaar terug de zoektocht naar een ecologisch verantwoord vervangmiddel voor de auto (2000Td). Na veel opzoekwerk en wikken en wegen ben ik uiteindelijk bij Flevobike uitgekomen. De blog "Onderweg met de fiets" was ook zeer handig meegenomen bij die keuze.
  De romp zal als advertentieruimte te huur aangeboden worden aan ecologische en duurzame verenigingen of bedrijven. Tevens zal de mogelijkheid bestaan de Orca als billboard te gebruiken bij het voorstellen van bv. de groene lijn van een bepaald product. Het ecologische en duurzame karakter hiervan is daarbij van primair belang. Zo wil ik de andere weggebruikers sensibiliseren inzake groene(re) mobiliteit en het behoud van het leefmilieu zonder in wereldvreemdheid te vervallen.

  Mijn toekomstige E- Orca zal vooral voor woon werkverkeer gebruikt worden (Heen en terug =40km).
  Waarom de E versie? Wel, ik ben als beroeps brandweerman- ambulancier tewerkgesteld in Oostende. Na een 12 uren werkshift (dag of nacht) voelen mijn benen soms als lood aan,... de E versie zal hier wellicht wat extra motivatie geven bij de terugtocht. En 5 a 6bf tegenwind is ook niet echt bevorderlijk voor mijn gemoed...
  Zo, indien jullie opmerkingen of zo hebben hoor ik ze graag!
  Mvg
  Verleye Jim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jim, mijn onbevooroordeeld oordeel: prima keuze! Aangezien je mijn blog al kent, weet je ook hoe ik denk over elektrische ondersteuning. Op mindere dagen (wind tegen, eigen energie op, einde van een zware werkdag of - week) is dat duwtje in de rug geregeld welkom.
   Voor wanneer is je Orca?

   Verwijderen
  2. Jim,

   Welkom als nieuwe velomobilist, je keuze is een goede, alhoewel dat voor mij niet uitmaakt, welkom ben je evengoed! Als je een eigen blog begint dan zal ik die toevoegen.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  3. Waarom voelen veel gebruikers van een E-HP hybride de noodzaak die E te verdedigen?
   Ik vind dat nergens voor nodig, iedereen kan eens een mindere dag hebben, en na een dag werken kunnen het ook lange kilometers zijn.
   Beter een E-HP hybride dan een auto (in welke vorm dan ook) voor elke meter verplaatsing te gebruiken.

   Verwijderen
  4. Tegenover automobilisten is er inderdaad geen enkele reden. Ik, voor mij, vind het een prima systeem. Voor wie wat tijd heeft, is er al wat argumentatie te vinden op de site van Fietser.be: https://sites.google.com/site/agendafietser/Home/ewaw
   Het probleem is dat er die-hard velonauten zijn die een hybride velomobiel niet meer "echt fietsen" vinden en op basis daarvan gaan discrimineren. 't Zal me worst wezen...
   Of je wordt beschuldigd van "vals spelen". Hoezo, vals spelen? Het gaat om een voertuig om van A naar B te rijden; ik heb nooit beweerd dat ik dat op 100 % spierkracht doe en als ik er al een wedstrijd van maak, is het met mezelf. Toch wordt je er geregeld toe gedwongen je te verdedigen en na een poos doe je dat preventief.
   Ook de energie- en rendementsargumenten worden geregeld bovengehaald: elektrisch zou minder milieuvriendelijk zijn. Jammer, maar ook daar is de waarheid veel genuanceerder: groene stroom tegenover iemand die elke dag een halve kilo biefstuk verorbert of elektriciteit uit een kolengestookte centrale tegenover een vegetariër, maakt een heel verschil. Elke dag de E-HPV gebruiken of een niet-ondersteunde velomobiel kopen en die met een paar duizend kilometers weer de deur uitdoen; het is niet zo zwart-wit als sommigen doen uitschijnen.

   Verwijderen
  5. Inderdaad, waarom je verdedigen? Hoeft helemaal niet, het gaat niemand wat aan welke keuze iemand om wat voor redenen dan ook maakt. Jim's redenatie kan ik ook heel goed volgen, zeker na 12 uurs diensten kan je goed stuk zitten. Ik ervaar dat soms ook, en fiets dan rustig huiswaarts, en ook ik heb al eens aangegeven nu nog niet aan de ondersteuning te willen, maar zal het in de toekomst zeker niet uitsluiten. Bij Flevobike raden ze zelfs aan om in mijn soort terrein standaard ondersteuning te gebruiken. Voor mij zou het dan waarschijnlijk eerder een e-WAW worden, die wegen inclusief ondersteuning circa 33 kg, dus ongeveer hetzelfde als de Strada nu. En wie weet welk moois er over een paar jaar leverbaar is?
   Aangaande de e-bikes kunnen we vrij simpel concluderen dat die voor veel mensen een uitkomst zijn, en ik zie het als een win-win situatie: die mensen fietsen wel, terwijl ze zonder ondersteuning waarschijnlijk in een auto zouden zitten, of nog erger op een 2-takt scooter!
   En of die stroom dan "groen" is zal me een worst wezen, je word wat dat aangaat ook langs alle kanten bedrogen. Hier in het district i alle stroom milieuvriendelijk, voorgebracht door waterkracht.
   Aan de andere zijde rijden er dan weer grote hoeveelheden zwaar overgemotoriseerde 4-wielaangedreven dieselroet uitbrakende pick-ups en SUV's die nooit warm worden omdat ze op de gigantische woon-werkafstand van 5 km enkele reis ingezet worden. Daar ga je dan weer met je milieuwinst door "groene" stroom!
   En "echt" fietsen? Een bukker kan ook heel goed vinden dat velomobielrijders geen echte fietsers zijn denk ik. Dat zit maar beschermd binnen en nog overdekt ook in veel gevallen! Wat een watjes!
   Nee, gewoon lekker doorfietsen zoals je zelf wilt, met of zonder e-ondersteuning, alles is prima!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  6. Ik heb indertijd die discussie op de Gentseliggers ook gevolgd, met zeer verbaasde ogen.
   Als je E-HP rijdt speel je vals, rij je met de auto spel je niet vals??? Ik begreep ze ook niet.

   Verwijderen
  7. Ik verwacht mn Orca in juni.
   En vr wat groene stroom betreft volg ik de greenpeace site. Mijn leverancier staat op de hoogste plaats. Groen is vr mij belangrijker dan €'s, ik betaal graag wat meer vr een correct groener product.
   Alvast bedankt vr de verwelkoming!

   Verwijderen