donderdag 2 januari 2014

Renovatieproject

Onlangs kwam ik per toeval in het bezit van een oud Brooks zadel, een B66. Brooks is befaamd om de kwaliteit van de lederen zadels die ze maken en het rijcomfort dat ze bieden. Leder heeft wel een nadeel: je moet het onderhouden. Dat was met dit zadel niet gebeurd: het leer was helemaal uitgedroogd.


Toen zoonlief die Brooks zag liggen, begonnen zijn ogen te blinken. Ideaal voor op een ander renovatieproject: mijn vintage-stadsfiets van veertig jaar oud, waar een nieuwe voorvork in moet. En jawel: de B66 is een zadel voor rechtopfietsen, voor stadfietsen dus. Het heeft ook wel wat, zo'n zadel dat er niet meer nagelnieuw uitziet. Gelzadels hebben de neiging te gaan scheuren; een leren zadel wordt er enkel mooier op met de jaren.

Tot nu is de bovenkant al drie keer behandeld met ledervet en de onderkant ook al twee keer. Je voelt dat het leder soepeler geworden is, maar het ziet ernaar uit dat er nog minstens één extra behandeling nodig is. Nadien kan het zadel wat opgespannen worden en dan moet zoonlief het inrijden. Tenminste, zodra de fiets voorzien is van een nieuwe voorvork (de vorige is gescheurd).

4 opmerkingen:

 1. Ik heb exact hetzelfde zadel liggen maar ook volledig uitgedroogd.
  jammer genoeg met een scheurtje in maar nog perfect bruikbaar na invetten. Nu enkel nog een rechtop fiets :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb eenzelfde zadel , ideaal ding vind ik maar je moet het wel een beetje bijhouden inderdaad. Niet teveel opspannen want eenmaal teveel opgerekt kan je niet meer terug. Maximaal een kwartslag per keer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Jan,

  Ook ik word altijd een beetje hebberig als ik zo'n zadel zie, ze zijn gewoon mooi om te zien en stralen iets nostalgisch uit. Ik heb er nog nooit een "bezeten", dus dubbel, niet in bezit gehad en niet op gezeten. Het onderhoud van het zadel maakte het voor mij niet aantrekkelijk om op de racefiets te hebben. Maar wie weet................ het kan altijd nog!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het voordeel schijnt vooral te zijn dat het zich naar jouw zitbeentjes vormt en dat leer ventileert. Nadeel is dan weer dat het niet tegen regen kan: staat de fiets buiten, dan moet er een zadelhoes over.
   Maar op de 40 jaar oude stadsfiets zal het prima passen!

   Verwijderen