donderdag 3 september 2015

Het zit soms in kleine dingen

Wie de openbare weg gebruikt, krijgt te maken met andere weggebruikers. Dat is onvermijdelijk. Daarom heet het ook openbare weg.

Op fietspaden met de velomobiel wordt je dan vaak geconfronteerd met tragere fietsers of - helaas maar al te vaak - met voetgangers die vinden dat ze overal mogen lopen of niet doorhebben dat ze op het fietspad stappen.
Wat doe je dan: bellen. 
En precies dat was in de Orca een probleem, want daarin heb je enkel de beschikking over een claxon. Die klinkt ongeveer als die van een motor of een klein autootje. Het gevolg is dat fietsers ervan uitgaan dat een auto voor hen van geen belang is. Ze gaan dus niet uit de weg. Als ik dan dichter kom, schrikken ze zich rot van dat lage ding dat "plots" onderlangs passeert.

Hoe evident het ook klinkt, pas onlangs voerde ik het idee uit om toch maar een bel toe te voegen.


Die zit er nu een week in en: het werkt! Een bel is duidelijk een geluidssignaal van een fiets, dus gaan ze opzij. Niet allemaal, natuurlijk, maar toch vaker dan voordien.

1 opmerking:

  1. Aha, ik had al gedacht om de fietstoeter die op de Toxy staat eens in de Orca te monteren.
    De plaats had ik ook al gevonden namelijk op de steun van de rechterstuurgreep, dus de horizontale buis die op je foto te zien is. Maar ik kan dus gewoon een bel installeren en de toeter op de Toxy laten staan.

    Ik heb al mensen gehad die (zowat letterlijk) een meter opsprongen of bijna de gracht inreden van het schrikken van de standaard toeter van de Orca. Tussen het autoverkeer kan deze heel erg handig/nodig zijn, maar op het jaagpad is het er ver over. Ik vind de toeter zelfs agressief overkomen als ik een fietser/voetganger even wil verwittigen dat ik eraan kom en ze dus best rechts aanhouden. Je ff melden doe je niet met een luide TOET, maar een ting of rinkeltje.

    BeantwoordenVerwijderen