zondag 2 maart 2014

Pech onderweg

Toen ik vanmorgen opstond, leek het erop dat het een prachtige vroege lentedag zou worden. De zon zat nog verscholen achter de einder, maar de lucht was beloftevol stralend blauw.
Er stond veel werk in huis op het programma, maar met zo'n weer kan ik onmogelijk de hele dag binnen bezig zijn. Rond 16u was het tijd voor een pauze en na maanden rust werd de Kobra van stal gehaald. Vorige week had ik die al onder handen genomen: de bandjes opgepompt, het stof verwijderd en de ketting van verse olie voorzien.

Het leek alsof de Kobra hierop gewacht had. De pakweg 15 kg maakt een heel verschil met de 50 van de Orca: op geen tijd rijd ik 30 km/u en meer. Het doel: één uur rijden. Van thuis gaat het naar Sint-Amandsberg en daar ga ik de Scheldedijk op, richting Melle. Het stuk van Destelbergen tot Melle heb ik de wind pal op kop, waardoor het tempo zakt tot net onder de 30. Dat is prima vol te houden, mits een voldoende hoge trapfrequentie.

Maar dan, net voorbij halfweg, kom ik aan de overkant weer de dijk op en na een kort moment van geknars is het uit met de pret. Ik kan trappen wat ik wil, de Kobra beweegt niet meer; het freewheel heeft er de brui aan gegeven. Dat is niet iets wat ik zomaar langs een jaagpad kan herstellen, dus gaan de helm en fietsbril uit en met een ligfiets aan de hand kan ik een wandeling huiswaarts aanvatten.

Het was lang geleden, maar ik heb toch enkele kilometers gelopen. Dat is niet zo handig met fietsschoenen en met een ligfiets aan de hand, maar het lukte wel en zo ging het toch wat sneller.

Nu staat me weer een aardige klus te wachten: het wiel moet eruit, de cassette moet eraf en dan kan ik de schade opnemen. 't Is weer eens iets nieuws, dus ik heb nog geen idee van wat het wordt: herstellen of vervangen. Dat zien we volgende week wel.

4 opmerkingen:

 1. Kan zo'n freewheel zo spontaan stuk gaan? Heeft ie bij jou nog een soort van vooraankondiging gedaan in de vorm van doortrappen of herrie maken? De mijne maakt al een tijdje een schurend geluid als ik rijd zonder te trappen, verder nog nergens last van. Misschien toch maar eens hoger zetten op de prioriteiten lijst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achteraf gezien heb ik de laatste ritten (maar die dateren al van vorig jaar) een paar keren gehad dat de pedalen even doorsloegen. Ik dacht dat de ketting oversprong (maar vond dat wel bizar). Nu weet ik wat de oorzaak was.
   Er volgens nog wat foto's een keer ik het zaakje open gekregen heb.

   Verwijderen
  2. Dank je voor je reactie. Ik zal het in de gaten houden. Vandaag heb ik trouwens mijn Quest onderzocht en naast genoemd probleem is ook mijn kleerhanger gebroken en is er een spaak stuk. Hoog tijd dus voor onderhoud bij Velomobiel. Helaas ben ik niet zo handig, maar geef ook toe dat ik graag laat doen, gebeurt het goed :-)

   Verwijderen
  3. Als het om een spaak in je voorwiel gaat: zoek eens in mijn blog, want op de Alleweder zaten dezelfde voorwielen als op een Quest. Daar had ik ook last van spaakbreuk. Dat was van de baan een keer ik spaakringen achter de koppen stak. Het ging telkens om dezelfde spaken, omdat bij die spaken de bocht (achter de kop) niet tegen de flens aan lag en daardoor grotere krachten te vverwerken kregen.

   Verwijderen