vrijdag 14 maart 2014

Een klein extraatje

Op vraag van onze noorderburen, die wel eens willen zien wat Belgische Orcarijdes zoal doen met hun voertuig, sloot ik me aan bij de Stravagroep "velomobile club worldwide". Om daar iets mee te kunnen doen, moet je natuurlijk Strava gebruiken en dat kan enkel met een compatibel toestel. In mijn geval lukt dat met de - naar huidige normen - stokoude Sony Ericsson Xperia X10i (dateert van 2010).
Tot voor kort betekende dit: telefoon aan, Strava activeren, telefoon vergrendelen en in een tasje op de vloer van de Orca stoppen. Dat werkt, maar handig is anders.

Er bestaan allerlei accessoires om een smartphone in de buurt te houden op de fiets. Daarenboven is de Orca uitgerust met een 5V usb voeding, waardoor ik de telefoon continu van extra energie kan voorzien. Een keer Strava en dus ook het gps-systeem ingeschakeld is, gaat de autonomie van het ding namelijk flink achteruit. Dan is het aangewezen om van een andere energiebron (de 6,75 Ah accu van de Orca) gebruik te maken.

Er zijn allerlei tasjes verkrijgbaar om een smartphone op het stuur van een fiets te monteren, maar dat ik niet wat ik zoek. Die dingen zijn namelijk bedoeld voor conventionele fietsen en dus ook bedoeld om waterdicht te zijn. Hiervoor moet de telefoon helemaal ingepakt worden en dat bemoeilijkt het gebruik van het aanraakscherm en de leesbaarheid van het scherm wordt er ook al niet beter op.

Met wat zoeken vond ik bij Minoura mijn gading: een stevige, open houder voor smartphones.

Die past prima op de stang waarop ook het display van de ondersteuning zit.
In eerste instantie koos ik voor een langere stang om daarop ook de Garmin Oregon 450 gps te monteren, maar die blijkt nogal zwaar uit te vallen voor die steun en kreeg dus een ander en beter plekje toebedeeld. Hierdoor is er plaats beschikbaar voor de smartphone.
Op de Kobra gebruik ik al een SpaceGrip van dezelfde fabrikant en die blijkt typisch te zijn voor hun producten: zo eenvoudig en degelijk mogelijk. Ik heb er dus alle vertrouwen in.

Net een week geleden werd een pakketje thuis afgeleverd, afkomstig van een bij fietsers bekende leverancier.

 
Daarin zaten twee identieke stukken: één voor mij en één voor Orca-collega Paul.Geheel zoals te verwachten valt bij Minoura, is het een netjes afgewerkt product. Geen bramen, degelijk materiaal en goed uitgedacht.De punten waar de telefoon contact maakt met de houder zijn netjes met schuim afgeschermd.


De montage op de steun in de Orca houdt echt niets in.

Bovenaan de Phone Grip, daaronder het display van de ondersteuning
De Phone Grip houdt de smartphone prima vast.

 
Een complicatie is dat een Orca beschikt over een groot, scharnierend deksel en de steun voor het display (en de phone grip) zit in dat deksel. Dat betekent dat eventuele bedrading (usb-voeding) zo moet aangebracht zijn dat ze eerst naar voor loopt tot aan de scharnieren en van daaruit netjes geleid moet worden tot aan het doel. In dit geval betekent dit dat er een kabel moet verbonden worden met de usb-voeding aan mijn rechterkant. Dat moet op zo'n manier dat er geen kans bestaat dat ik erachter kan blijven haken en zo schade zou veroorzaken. Dat betekent ook dat die kabel toch wel wat langer moet zijn en dat die goed vastgelegd dient te worden.

Daarbij geldt ook weer dat de afwerking zo moet zijn dat ze past bij de rest van de Orca. Dit moet ik nog even goed bekijken.

5 opmerkingen:

 1. En voor de Karwij-Orca precies hetzelfde ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kun je me laten weten bij wie ik dit kan bestellen? en prijs graag.
  merci en bedankt vr de tip
  ps. de bevestigingstang in de Orca die jij hebt, is die standaard kleiner mss?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tweede link in de tekst stuurt je direct naar de juiste pagina bij Rose. De prijs staat daar uiteraard bij: was zowat € 27 en nu is nog wat lager.
   En inderdaad: de standaardstang is wat korter. Het zou kunnen dat Flevobike ondertussen steeds de lange versie levert.

   Verwijderen
 3. Welke diameter vr de stang moet ik opgeven?
  Alvast merci vr de info!

  BeantwoordenVerwijderen