maandag 17 december 2012

De volgende klus


Gedurende de voorbije week ervoor had ik gemerkt dat "ergens vooraan" gepiep opsteeg uit de fiets. "De ketting", dacht ik eerst, hoewel die nieuw is. Met het weer van de laatste weken (regen, sneeuw, modder, ...) kan echter alles, dus voor alle zekerheid diende ik wat druppels olie toe.

De dag daarop: gepiep in het vooronder... Dus zaterdagnamiddag smeerde ik ook nog de ketting die van de Cyclonemotor naar het kettingblad loopt. Tevergeefs: het gepiep bleef niet alleen, het verergerde nog ook.

Zaterdag was ook de dag waarop ik tegen een grens aanliep: 30 km naar her en der om boodschappen met de Trek en onmiddellijk daarna met eFAW naar Tielt om een avondrit mee te rijden. Halfweg die avondrit heb ik noodgedwongen de steven huiswaarts gekeerd: de energie was op (de mijne, niet die van de motor) en er restte nog een terugrit van 40 km. Ik had het kunnen weten, want met de Gforce heb ik dat ook een keer meegemaakt en gedacht "dit overkomt me nooit meer". Wel dus. Niet zo slim van me en het gevolg van een overladen programma en te weinig eten: om 13u eten en daarna niets meer, dat wreekt zich onvermijdelijk.

Hoe dan ook: het gepiep bleef en de meest waarschijnlijke oorzaak, na eliminatie van alle andere, is dat de bracketas, die al een poos kraakte maar waar ik niets aan vond, het toch maar opgegeven heeft. Dat betekent deze week met de auto naar het werk (ik wil niet onderweg tot stilstand komen met een gebroken aandrijving) en zodra het kan die as verwijderen en meteen vervangen. Ik heb er namelijk geen idee van hoeveel kilometers die al rondgemalen heeft. Dat heb je met een oude fiets...

1 opmerking:

  1. Hallo Jan,
    Het kan inderdaad de crankas zijn, maar voor je die vervangt kan je eerst even de bladbouten controleren en eventueel natrekken, dat heb ik bij de racefiets ook al eens meegemaakt, komt wel voor na wisselen van de tandwielen voor dat ze wat terug los werken, en dat kan een hoop gekraak of gepiep opleveren, vooral bij stevig aanzetten op de pedalen.
    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen