woensdag 13 november 2013

donker

De verlichting op eFAW (Cyo T 60 lux voor en sinds kort een B+M Seculite achter) werkt op een pak van 6 NiMh batterijen van 2000 mAh. Dat betekent dat ik eraan moet denken om die batterijen tijdig te laden.

Gisteren deed ik dat overdag, op het werk, om zeker te zijn dat ik nog met voldoende licht thuis zou raken. Nou, dat had je gedacht! De geladen batterijen gingen weer in de houder, die ik in eFAW aansloot en... geen licht. Na vijf minuten zoeken, uithalen, opnieuw monteren, de stekker losmaken en opnieuw verbinden, werd het duidelijk: dit zou een duistere terugrit worden. Ondertussen was het 17u15 en al flink aan het schemeren.

Gelukkig zit op eFAW nog een Axa Sport noodlichtje, dat de breedte van de velomobiel aangeeft. Op die manier was ik reglementair nog in orde (achteraan zit, zoals altijd, nog een Fibre Flare achterlicht) en bewees ik voor mezelf dat het altijd nuttig is om voor backup te zorgen.

Terwijl ik langs het jaagpad huiswaarts reed, werd het steeds donkerder. Ondertussen was het ononderbroken aan het miezeren. Zicht: zo goed als niets. Ik moest de boordstenen, die van lichtgrijs beton gemaakt zijn, volgen. Op één punt kruiste ik twee, donker geklede, wandelaars, die ik pas op het allerlaatste zag. Gelukkig hielden zowel zij als ik rechts op de baan.

's Avonds heb ik dan maar de multimeter bovengehaald. Eerst werden de batterijen doorgemeten en die waren allemaal in optima forma. Dan controleerde ik de verbindingen in de houder en ook daar was geen probleem te vinden. De batterijen werden er dan in geplaatst, maar in plaats van de verwachte 7,2V kreeg ik geen spanning... Na grondige inspectie bleek dat op één contact een groenig laagje oxide lag. Zodra dat eraf gehaald was, was de spanning er weer. Er was weer licht! Waarschijnlijk het gevolg van de hoge luchtvochtigheid de laatste weken.

Niet voor herhaling vatbaar.

2 opmerkingen:

 1. Hey Jan,

  Je zou je contacten kunnen vervangen door goudcontacten om oxidatie te voorkomen. De waarde van je eFAW gaat dan ook omhoog :)

  Gr,
  Edwin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Edwin, als ik de werkuren tel die al in eFAW kropen, is die al zijn gewicht in goud waard! Meer hoeft echt niet.

   Verwijderen