zaterdag 23 november 2013

"wilde" plannen

Een mens moet vooruit kijken en plannen maken. Anders wordt je maar geleefd, toch?

Plan 1 is voor dichtbij: uiterlijk 15 december zal de nieuwe E-Orca voor me klaarstaan.

foto: Flevobike
De week erna, vermoedelijk vertrek ik op 19 december, haal ik mijn nieuwe voertuig op.

Een velomobiel dient om te rijden, niet om gereden te worden, dus schik ik met de trein tot Dronten te rijden en dan in twee dagen huiswaarts te keren met de opvolger van eFAW. Dat houdt in dat ik een mooie route moet zien uit te stippelen tussen Dronten en thuis (leve de routeplanners en de gps!). Mooi, zoals in: vlot te rijden, relatief kort (niet teveel omwegen), zo veel mogelijk weg van druk verkeer. Dat betekent ook dat ik zowat halfweg een overnachtingsplaats moet regelen. Halfweg, dat ligt zowat tussen Gorinchem, Dordrecht en Breda. Wellicht een B&B? Wie tips heeft...

Plan 2 is voor een eind verder in de toekomst. Vrienden lieten me weten dat ze een nieuwe zeilboot aangekocht hebben en dat ik volgende zomer mee kan gaan zeilen (hoera!). Dat zou alweer in Zuid-Bretagne doorgaan. Nu de auto de deur uit is en omdat tegen dan de E-Orca al goed ingereden zou moeten zijn, denk ik eraan om er een fietstripje van te maken. Een kleine 800 km moet toch haalbaar zijn in pakweg vier of vijf dagen. Misschien een eind langs de Atlantische kust (Normandië) en langs het woud van Brocéliande. Waar het even kan via de voies vertes, maar die lijken allemaal haaks op mijn route te liggen, behalve een eind in Bretagne.
Dit tweede plan houdt logistiek wel wat meer in: ik moet alle nodige bagage mee kunnen nemen. Misschien zal het nodig zijn om een fietskar achter de Orca te hangen; daarvoor kan ik een Radical Cyclone gebruiken, op voorwaarde dat de Orca dit toelaat.

Na de terugrit vanuit Dronten zal ik al beter kunnen inschatten of dit haalbaar is. Zo niet, dan wordt het, zoals dit jaar, een TGV-verplaatsing. Sneller, maar minder aangenaam en ook zonder velomobiel. Reizen begint op het moment dat je de voordeur (in dit geval de garagepoort) achter je sluit. Dat is toch zoals ik het zie. Daarom prefereer ik de velomobiel hiervoor.

Zo'n trip is ook een mooie test voor de bagagecapaciteit van de velomobiel.Voor zoiets wordt het dus volop de hoekjes benutten (voor de wielkasten, bijvoorbeeld).

12 opmerkingen:

 1. Welke kleur wordt het? Ik vind de zwart-witte uitvoering wel mooi bij de naam passen. Of is het omgekeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Paul, 't is niet voor niets dat ik deze foto selecteerde. Het wordt dus een zwartwitte (of witzwarte?).

   Verwijderen
 2. Welke remmen komen er op? Toevallig de hygia multi?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 90 mm trommelremmen rondom (ook achteraan, als parkeerrem). De schijfremmen (Magura Big Twin) vond ik erg duur (€ 300) voor een zeer beperkte meerwaarde en schijfremmen vragen toch heel wat meer onderhoud. In berggebied zijn ze hun geld waard, zonder twijfel, omdat trommels dan de neiging hebben om bij lange afdalingen warm te lopen en zelf neigen naar oververhitting (fading, vervorming van de flenzen, ...).

   Verwijderen
 3. Ik weet dat Bert (DMD op het forum) me onlangs zei de rit Dronten - Gent al paar keer gemaakt te hebben.
  misschien heeft hij een mooie route.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik neem de kortste route, en gebruik daarvoor de routrplanner van de ANWB. Ik heb deze ooit uitgezet in Routeyou: http://www.routeyou.com/route/products/441056/cycle-route/dronten-gent.en

  Indien je met de trein reist spoor je best tot Zwolle, van daar uit heb je goeie busverbinding tot Dronten. Via Couchsurfing leerde ik enkele toffe mensen kennen in Dronten. Ik blijf meestal bij hun slapn zodat ik vroeg kan vertrekken en het in 1 dag kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De route Dronten-IJsselstein heb ik meermaals gemaakt. Ook enkele keren richting Tilburg geweest. Tot aan Raamsdonsveer kan ik je de volgende route aanraden:

  http://routeplanner.fietsersbond.nl/#route?locations=12797038,l364503_149448_481333,l109008_142107_461065,l1665623_140788_454378,l1314173_138219_450665,l1367339_135130_448834,l119369_134019_447496,l1273925&speed=18&routetype=70&preferences=63

  Een GPS is op deze afstanden erg prettig, maar heb je geloof ik al. De route loopt in Nieuwegein wat vreemd, daar zijn ze het fietspad aan het verbreden. Alles is voor zover ik weet velmobiel-vriendelijk. Ik zou de rivieren oversteken via Gorinchem-Raamsdonsveer, dat rijdt veel rustiger dan Dordrecht en omgeving. Hoe je het best de laatste etappe kunt overbruggen kunnen anderen beter vertellen (of weet je al).

  Dronten heeft tegenwoordig een treinstation, niet ver van Flevobike. Trein vanaf Zwolle of via Schiphol (met overstap in Almere).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo,
  Jammer dat de data net niet overeenkomen, ik ga nl 14 december mijn nieuwe Quest ophalen en fiets ermee naar Breda. Hadden we mooi samen op kunnen rijden.
  Ik heb Dronten-Breda eerder dit jaar nog gefietst. Ik heb ook nog een route Breda-Antwerpen voor je: mijn woon-werk route. Ik zie vaak dat mensen van Breda naar Antwerpen de Bredabaan nemen (Rijsbergen, Wuustwezel, enz), maar ik vind dat een lange saaie rechte weg waar de auto's langs je heen razen. Maria ter Heide en Brasschaat wil je tussen 5 en 6 s'middags niet zijn tenzij je wilt testen of je remmen het nog doen. Ik fiets daarom liever over Sprundel/Schijf/Kalmthout/Kapellen. Het is een 5tal km langer (lijkt meer op de kaart), maar is het wat mij betreft waard.
  Antwerpen-Gent zal je dan zelf moeten uitstippelen.
  Als het goed is, dan staan mijn routes hier:
  https://www.dropbox.com/s/89b4mhyh54umbn4/Breda-Dronten.GPX
  https://www.dropbox.com/s/nnhn0jt1obhvfy1/Antwerpen-Breda.GPX
  Helaas kan ik je geen slaapplaats aanbieden in Breda.
  Veel fietsplezier.
  Groet,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Johan, bedankt voor de informatie. De 14de kan jammer genoeg niet: dan heb ik thuis nog iemand zitten met examens (een beetje controle kan dan geen kwaad, net als wat aanmoediging op het einde van die lastige periode).
   Je routetips ga ik zeker bekijken!

   Verwijderen
 7. Jan,
  Je bent meer dan welkom om op je tocht van Dronten naar Gentbrugge bij ons in Dordrecht te komen overnachten.
  We kennen elkaar inmiddels van de transactie met het karretje.
  Laat maar weten!
  Vriendelijke groet, Willem Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wellicht nog handig voor eventuele overnachtingen: http://www.vriendenopdefiets.nl/nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maarten, ik ken de organisatie, maar ben er (nog) geen lid van. Dat zou inderdaad nog kunnen gebeuren, indien er nog lange, meerdaagse ritten volgen.

   Verwijderen