vrijdag 30 maart 2012

loslopend wild

Het voorjaar is er weer en ze duiken dus ook op: felgekleurde tenue, glanzende carbonfiets, hippe zonnebril en schoenen die je vanop een kilometer ziet. Wielertoeristen dus, liefst in kudde en altijd volgens de laatste wielertoeristenmode !

Zo zie ik ze langsrazen op het moment dat ik, komende van het werk, de Scheldedijk opdraai. Eerst verdwijnen ze aan de einder, omdat ik nog op snelheid moet komen vanuit quasi stilstand, en langzaam doemen ze weer op. NIet omdat ik ze per se wil inhalen, maar omdat het tempo met eFAW nu eenmaal net iets hoger ligt.

Dan zie ik de achterste omkijken. Even later kijkt er nog eentje. Hebben ze ogen in het achterhoofd ? Een zesde zintuig, spiegeltjes op de bril ? Op één of andere manier merken ze telkens een "bedreiging" in de vorm van een sneller voertuig. Een eenzaat zet dan meteen een tandje bij, maar in een kudde ligt dat wat moeilijker, dus blijft eFAW naderen.

Deze week gleed ik aan een net iets hoger tempo langs zo'n groepje en ja hoor: één man duwde wat harder op de trappers (ik kwam erlangs aan zo'n 35 km/u). Langzaam werd het tempo opgevoerd, tot 45 km/u, waarna hij , de tong op de grond, snel kleiner werd in de spiegels.

Een A2 is geen WAW of Quest, dus mijn hart sloeg ook heel wat sneller ondertussen en ik was maar wat blij dat ook mijn tempo naar beneden kon ! Ik was het wel aan mezelf verplicht om de groep voor te blijven, maar zelfs aan 35 km/u heb ik ze niet meer gezien. Dat is tegenwoordig zowat mijn kruissnelheid op de fietssnelweg die het jaagpad is.

Woensdag was het dan een eenzaat die in het zog van eFAW bleef hangen (zou in het wiel plakken kunnen met een A2 ?) aan een goeie 36 km/u. Hij hield dit meerdere kilometers vol, waarna ook hij snel kleiner werd in de spiegels. Respect ! Wind op kop - ik ook - en zonder stroomlijn. Nadien gingen de ritsen van het dekzeil open, want oververhitting dreigde. Da's een mooi voordeel van een Alleweder: de ventilatiemogelijkheden zijn uitgebreid. Met of zonder dakje, zeiltje open, dicht of zelfs eraf: dit maakt een groot verschil !

2 opmerkingen:

  1. wanneer kom je normaal in Asper aan? en wanneer vertrek je terug? Anders zorg ik wel keer voor een uitdaging als je wil racen. En dan kom je er met 35per uur niet vanaf :p

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik race niet: ik volg mijn eigen tempo ;-) En met een VM gaat dat nu eenmaal sneller dat bij een gemiddelde wielertoerist. Het doel was de dagelijkse woonwerkverplaatsing te kunnen doen binnen een redelijke tijd en dat doel is bereikt.

    Het is wel opvallend dat het tempo met het voorjaar omhoog gaat.

    BeantwoordenVerwijderen