vrijdag 9 maart 2012

geduld

Geduld is een mooie zaak, zegt het spreekwoord.

In november ontving ik een NuVinci N360 naaf en die ligt sindsdien helaas stof te verzamelen in de garage (gelukkig netjes ingepakt). De reden ? Spaken...

Vorige week had de fietshandelaar eindelijk de juiste persoon te pakken bij Sapim en kijk, ze kunnen nu toch spaken op maat maken ! Alleen: levertijd 4 tot 6 weken. Tja, uiteindelijk komen ze er wel en misschien kan ik nog in 2012 die NuVinci naaf in gebruik nemen. Ik geef het toe: met wat moeite had ik via het wereldwijde web wel ergens anders terechtgekund en dan had ik al lang mijn nieuwe wiel in eFAW.

Voor de Birdy zijn spatborden nodig en na een week bleek diezelfde fietshandelaar daar niet aan te kunnen raken: enkel een officiële dealer kan dat. Dus trok ik naar De Ligfiets, waar de bestelling geplaatst werd. Leveringstermijn ? Onbekend... Prijs idem dito, maar aangezien ze toch noodzakelijk zijn, kan ik er niet onderuit.
En dan dacht ik aan een mooie naafdynamo voor de Birdy, van Shutter Precision. Licht, met flenzen voor een velg met 24 spaken. Maar, wat dacht je, zelfs bij de fabrikant momenteel niet beschikbaar. Zal ooit wel eens in productie gaan, zeker ?
Goed, dat laatste heeft geen haast. Dat nieuwe wiel, met naafdynamo, staat op de planning voor het najaar. Niet vroeger. En nog even rustig over denken: een naafdynamo en bijhorende koplamp zijn niet noodzakelijk, omdat de Birdy "voor erbij" is, maar het is wel een mooi project én het maakt de fiets helemaal uniek.

Met de overheid is het ook zo, maar de algemene ervaring is dat zoiets daar normaal is. Fietspad verbeteren hier en daar in de stad ? "Zal binnenkort gebeuren", werd in 2010 gezegd. "Binnenkort" heeft voor openbare diensten een andere betekenis dan voor ons, gewone stervelingen. Op die melding van de overheid moet steevast de vraag naar een precieze datum volgen, waarna ongetwijfeld een uitleg volgt waarom die datum - ver in de toekomst - niet gehaald kon worden.

Geduld, dus, op vele vlakken.

5 opmerkingen:

 1. Van Dijk fietsen in Tiel maakt de spaken op maat waar je bij staat.
  Helemaal geen wachttijden dus !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bram, op je blog gebeurt niet zo veel meer, maar je leest dus nog wel mee.

   Wij hebben bij van Dijk in Tiel een Fuenda ligfiets elektrisch "laten maken" voor mijn vrouw. Fijne mensen en zeer hartelijk ontvangst.

   Verwijderen
 2. Da's schitterend, Bram. Jammer genoeg is het wel een heel eind fietsen ;-) Hier in de regio vond ik nog niemand die zoiets doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan, als je weet hoelang je spaken moeten zijn kun je die bij diverse shops in NL op internet bestellen, (hollandbikeshop bijv.) dit zijn weliswaar redelijk standaard spaken maar ook in niet courante lengtes sneller beschikbaar. Spaken van DT-Swiss moet je via via uit Duitsland laten komen en kosten dan inclusief verzenden het dubbele.
  Maakt SON geen naafdynamo's voor de Birdy?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Peter, in eerste instantie zouden de spaken in enkele weken geleverd worden. Vandaar dat ik wou wachten. Nu ja, ze komen eraan.
  Bij Riese&Muller kan ik een wiel met naafdynamo bestellen, naar keuze met Shimano of SON naaf en bijhorende lamp, maar zelf iets maken, met een andere naaf dan nog, lijkt me leuker. Daarnaast is een SON wel erg duur voor een fiets "voor erbij".

  BeantwoordenVerwijderen