vrijdag 19 april 2013

Ergonomie en (on)aerodynamica

"Het gemak siert de mens". En een Alleweder is een velomobiel die snel van voorkomen kan veranderen. Het zeiltje mag dan qua luchtweerstand geen topper zijn, het geeft wel het gemak van bij warm weer snel over een grote opening te kunnen beschikken: zeiltje losmaken en opvouwen en meteen kan veel warmte wegwaaien. Dat maakt de Alleweder tot een ideale velomobiel bij zomerse hitte.

Diezelfde veelzijdigheid is een uitdaging voor wie graag gegevens volgt onderweg: fietscomputer, gps, ... Waar moet je die kwijt zodat je de schermen kunt zien ?
Tot voor kort zat de computer op een Minoura Space Grip, gemonteerd binnenin op de wielkast. Daar was die mooi weggestopt, weg van nieuwsgierige blikken en beschermd tegen guur weer. Het nadeel was dat het ding onzichtbaar was met het zeil dicht.
Enkele weken geleden verplaatste ik de Sigma BC1609 naar de houder waar in de duistere periode een extra lampje op zit, bij de rechterspiegel. Handiger, maar half verstopt achter de spiegel en de knoppen waren moeilijk bereikbaar.

Nu zit er een extra steuntje op de steun voor het Flevobike velomobieldakje. Op die manier zit de fietscomputer mooi in het zichtveld. 


De aandacht kan bij de weg blijven; enkel de focus moet even veranderen. Ergonomisch prima als oplossing. Het nadeel is dan weer dat het ding in de rijwind zit en dus wellicht remmend werkt.
Met de rugwind van de voorbije dagen zou het dan weer een voordeel zijn: enkele extra vierkante centimeters oppervlakte om de wind op te vangen !

3 opmerkingen:

 1. Hey Jan,
  Nog even wachten en dan kan de km-teller en gps helemaal weg uit de fiets, met Google-Glass projecteer je de informatie dan waar je naar kijkt:

  http://www.google.com/glass/start/what-it-does/

  Gr.
  Edwin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kan ook een heads up display maken en projecteren op 1 van je spiegeltjes. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. eFAW wordt nu al een "vliegmachine" genoemd ; met een HUD zou dat nog meer het geval zijn :) De computer had ik wel al...

   Verwijderen