vrijdag 23 februari 2018

Typisch Belgisch

Wij Belgen, wij kijken altijd op naar Nederland als het om fietsinfrastructuur gaat. Ongetwijfeld is het daar ook niet altijd rozengeur en maneschijn, maar het blijft voor ons de referentie.

Onlangs had in Gent (Flanders Expo) een fiets- en wandelbeurs plaats. Als rechtgeaarde fietser rij je daar natuurlijk per fiets naartoe, zeker als de afstand slechts een luttele 10 km bedraagt.

Nu is Flanders Expo gesitueerd op 'The Loop' en dat stukje Gent heeft bij de fietsers en voetgangers een abominabele reputatie opgebouwd.

De eerste uitdaging daar is het fietspad vinden.
De volgende uitdaging is om niet te verdwalen waar het fietspad plots verdwijnt.
Automobilisten gooien hun auto's aan de kant waar ze maar een plekje vinden. Who cares of het toegelaten is of niet.
Er zijn verschillende bedrijven daar waar je met de fiets onmogelijk op een legale manier naartoe kunt rijden.

Is dit nu een fietspad?
Een brede, rode strook, met beton afgezet. Dit is een fietspad. Aan de sporen te zien, trekken automobilisten zich daar niets van aan. Hoeft het te verwonderen dat er overal ten lande kwistig met paaltjes gestrooid wordt?

De uitbater van de expohallen heeft zich toch ingespannen: er staan blinkende, stoere fietsenrekken.


Enkele puntjes ter verbetering:
 • dit noemen we 'wielplooiers' - dit hoeft geen uitleg
 • geen mogelijkheid om je fiets vast te leggen (wel je voorwiel, maar je kunt er niet meer bij indien links en rechts ook een fiets staat)
 • de buizen zitten te ver uit elkaar: onmogelijk om een fiets recht te laten staan, tenzij met banden van 60 mm of meer
 • let op de schijfrem - dit is niet enkel een 'wielplooier', maar ook een 'remschijfplooier'
Om het kort samen te vatten: waardeloos. Mijn fiets heeft er net lang genoeg gestaan om de foto te maken, daarna kreeg hij een beter plekje.

4 opmerkingen:

 1. Wij noemen ze hier "voorwielmoordenaars", en inderdaad, zo gaat je voorwiel er op de snelste manier aan.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je voorwiel is ook vaak alleen met een snelsluiting vastgezet. Dus als je je fiets alleen daaraan vastzet heb je in Nederland grote kans dat bij terugkomst je alleen nog je voorwiel aantreft.

  De beschrevn fietsinfrastructuur, of beter het gebrek eraan, is hier in NL idd ondenkbaar. De RAI in Amsterdam of de Jaarbeurs in Utrecht zijn alle uitstekend per fiets te bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Normaal kan ik ook dóór het RAI terrein naar het Beatrixpark verder naar het Zuiden (Aalsmeer). Waar Joyce ook al eens over schreef is dat het momenteel helaas weer helemaal afgezet is wat de snelheid er behoorlijk uit haalt...

   Verwijderen
 3. Waar ik woon zie ik tegenwoordig steeds meer van die rekken waar het wiel relatief losjes in zit, maar ook de vork gesteund wordt. Maar dat werkt weer niet als je zo'n dikke geveerde vork hebt..

  BeantwoordenVerwijderen