woensdag 29 augustus 2018

Wat ben ik goed...

Wielen maken: de meesten beginnen er niet aan. In de meeste gevallen is het ook efficiënter om een nieuw te kopen.

Ik maak ze af en toe zelf, als het om speciale gevallen gaat. Bijvoorbeeld een wiel met achternaafdynamo (Gforce/Performer trike).


Of een 24" wiel met Shutter Precision naafdynamo (Seiran 24).



Of een 20" wiel met NuVinci N360 versnellingsnaaf (Alleweder A2).



Of, waar het mee begon: een geplooid voorwiel opnieuw maken. Puur voor het plezier en om het te leren.

Oude en nieuwe velg bij het herbouwen van een wiel.
En dat laatste wiel, daar gaat het om. Het wiel zat in een oude Giant sport-toerfiets van dochterlief. Die fiets was echt op. Alles was versleten. Ik kon blijven herstellen en vervangen. De fiets ging dus naar het containerpark, maar eerst moesten alle goede onderdelen eraf gehaald worden:
  • een voorwiel met naafdynamo (juist, dat wiel dat ik zelf maakte)
  • een vrij recent achterwiel (de cassette is wel versleten)
  • Philips SafeRide koplamp en achterlicht, allebei voor naafdynamo
  • binnen- en buitenbanden (pas vorig jaar op de fiets gelegd)
Voor het voorwiel en de verlichting vond ik al een nieuwe bestemming: een fiets met accuverlichting wordt hiermee geüpgraded.

Eerst wilde ik wel de staat van het wiel nagaan. En - wat ben ik goed - het wiel loopt nog zo recht als toen ik het assembleerde! Het enige wat ik deed, was de spaakspanning wat opschroeven: elke nippel ongeveer een hele slag (in vier keren). Nu is het klaar voor weer wat jaren gebruik. De Shimano HB-NX21 dynamo is echt een basismodel, maar ruim voldoende voor een stadsfiets. Na 14 jaar werkt die nog steeds feilloos, zonder enig onderhoud. Misschien is een SON wel beter, maar voor die toepassing maakt het echt geen verschil, behalve dat de prijs pakweg tien keer hoger ligt. En dit wiel was gewoon beschikbaar. Recyclage is prima, toch?

donderdag 23 augustus 2018

Blijven genieten

Geen hittegolven meer, maar het blijft zacht. Geregeld wordt dan de trike gebruikt voor de woon-werk ritten. Dat gaat heel wat trager dan met de E-Orca, maar omdat er geen koetswerk rondom me zit, voelt het tegelijk anders aan. Opener.

22 augustus 2018 - Zevergem
De dagen korten. Dat is duidelijk merkbaar, ook op dit beeld. Het uur is ongeveer hetzelfde als anders: rond 7u30. De zon zit wel nog heel wat lager dan twee maanden eerder en dat zorgt op dit uur voor een heel ander licht en spectaculaire beelden.

Over een maand kan het gedaan zijn: nat, koud en guur is dan waarschijnlijker. Dus geniet ik nu van ritten met de trike. Banden zoemend over het asfalt en geen andere geluiden van de fiets.
Met een velomobiel is het anders: de wind fluit om de oren (want je rijdt heel wat sneller), het koetswerk zingt, de aandrijving hoor je duidelijk en elke klap van de wielen wordt versterkt door de hele romp. Neen: stil is een velomobiel niet, ook niet als het een Orca is. Snel wel, zelfs indien het een Orca is. Droog bij guur weer ook. En warm als de temperatuur daalt.

De keuze hebben tussen diverse fietsen is een luxe en een erg aangename.

woensdag 22 augustus 2018

Bike24.de - prima service

Bike24 is een Duitse leverancier waar ik vaak fietsonderdelen bestel. Het aanbod is erg ruim, de prijzen zijn goed en over de snelheid en soepelheid van de leveringen kan ik absoluut niet klagen.

Vorig jaar bestelde ik wat materiaal om de Thorax Tangens aan mijn wensen aan te passen. Daaronder was een BuM Secula E achterlicht, bedoeld voor elektrische fietsen (gelijkspanning, waar een dynamo wisselspanning levert). Onlangs, na de lange droge periode, ging ik met de spons over de trike om het vele stof eraf te spoelen. Ik merkte daarbij een losse draad aan het achterlicht: de interne connector was losgekomen.

De lamp met losse connector

Het achterlichtje is dicht gelijmd en is pas in oktober vorig jaar aangekocht, dus dat is een garantiekwestie.

Er ging een mail met foto naar Bike24 en prompt kwam het antwoord: zonder enige discussie wordt me een nieuw exemplaar bezorgd.

Je kunt wel denken: zo hoort het ook, maar vaak verloopt het toch helemaal anders.

maandag 13 augustus 2018

Verandering

Jawel: een nieuwe blogpost!

Na enkele maanden waarin 'global warming' praktisch geïllustreerd werd door middel van hittegolven (twee stuks), recordtemperaturen en droogte, zijn we aanbeland in de typisch Belgisch zomer: wisselvallig, draaglijke temperaturen, zon en regen...

Tot voor kort leek het landschap op de woon-werk-route op beelden uit de prairie of steppen. Een landschap dat we hier absoluut niet gewoon zijn. Enkel slangen kronkelend over het jaagpad ontbreken nog.


Vandaag was het helemaal anders: flinke plensbuien afgewisseld met zonneschijn zorgden voor een boeiend zicht onderweg. Het pas gevallen regenwater zorgde voor dampwolken op het warme asfalt van het jaagpad.


Dit is een welkome afwisseling. Niet enkel omdat het aangenamer fietsen is, maar de regen zorgt ervoor dat het landschap snel minder dor oogt en de regenput raakt weer gevuld. De dikke stoflaag op de Orca was ook snel weggespoeld.

Zoals je ziet, zat voor het eerst in lange tijd het dakje weer op de E-Orca. Bij het vertrek druppelde het nog, maar amper enkele kilometers verder brak de zon weer door.

Het is wel nog steeds vakantie voor velen. Dat merk ik onderweg duidelijk: de vaste klanten zijn veel minder talrijk. Anderzijds kruis ik geregeld fietsende gezinnen of mensen met zwaar bepakte reisfietsen. Die zijn er veel minder buiten de zomermaanden.
Het jaagpad tussen Gent en Oudenaarde is dan ook een aangename route, zowel voor fietsforenzen als voor reizigers. Groen, rustig en betrekkelijk goed van ondergrond.