maandag 28 oktober 2013

Zwalpen

Het was aangekondigd: rukwinden in het binnenland tot 100 km/u. Een stevige zuidwester en laat dat nu net de richting zijn die ik uit moet. Dat betekent wind op kop.

In de richting van het werk varieert de koers voornamelijk tussen noord- en zuidwest. Het eerste deel, pakweg 8 km, is voornamelijk tussen bebouwing die de wind kanaliseert. Dat maakt het moeilijk voorspelbaar en waar openingen tussen de gebouwen opduiken, is het extra opletten. Daarna, op het ondertussen alom bekende jaagpad, kom ik in open terrein, afgezoomd met bomen. Af en toe verandert de windrichting, zodat ik de ene keer naar links geduwd wordt en dan weer even hard naar rechts.

De ontstuimige wind doet eFAW heen en weer zwiepen. De stevige wind op kop drukt de snelheid fors: als ik op het werk aankom, heb ik een gemiddelde van nog geen 25 km/u gehaald. De ondersteuning heeft daarbij flink werk geleverd.
Een collega, met een gewone bukfiets, heeft de hele weg (ruim 20 km) in zijn kleinste versnelling moeten afleggen.

Nu we naar winteruur omgeschakeld zijn, was het halfweg de rit al behoorlijk klaar. En gelukkig maar: af en toe lagen er flinke takken op de weg. Dat, samen met de rukwinden, zorgen ervoor dat je als fietser al je aandacht bij de weg en het fietsen moet houden. Voor je het weet, wordt je een flink eind opzij gegooid. Voortdurende koerscorrecties zijn nodig. Het ruitje van het velomobieldakje bolt de ene keer op en dan wordt het weer ingeduwd. Het zeiltje van eFAW duwt nu weer tegen mijn linkerschouder en dan tegen de rechter. Andere fietsers zijn zeldzaam: de meesten lijken de raad van de weerman ter harte te nemen. Die zei van binnen te blijven als het even kon.

Jammer: tegen de middag zou de wind sterk luwen. Zo'n stevige rugwind zou anders wel aangenaam zijn vanavond.

5 opmerkingen:

 1. Hallo Jan,

  Het kan inderdaad uitdagend zijn om met rukwinden te fietsen. Blijven opletten want de stoten komen soms totaal onverwacht en kunnen je inderdaad tot wel 1 meter uit koers blazen. Waar jullie dat met gebouwen hebben heb ik dat hier wel eens gehad als je achter een uitstekende rots vandaan kwam. Allemaal goed te corrigeren, maar op de smalle wegen hier moet je dan net niet op het verkeerde weghelft geblazen worden als er een tegenligger aan komt..


  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook groepjes bomen kunnen dat effect hebben. Je leert gauw dat je daarmee moet opletten: eerst valt de wind plots weg als je in de luwte komt, om dan schijnbaar met verdubbelde kracht weer toe te slaan.

   Verwijderen
 2. Ik ben deze morgen om 4.45 uur vertrokken naar het werk en om 14.15 uur terug gekeerd. Ik vond het behoorlijk meevallen, weliswaar met de Brompton (en een kortere weg) en niet via het jaagpad. Maar ik had het erger verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens de verwachtingen was het het slechtst tussen 7u en 11u. 7u is het moment dat ik vertrek...
   Maar inderdaad: het viel nog mee. Straks met buien en een stevige rugwind huiswaarts.

   Verwijderen
 3. Maandag ook dubbel zo lang gedaan over mijn woon-werktraject. In de stad op vlakke straten in kleinste versnelling. Gelukkig was het herfstvakantie en dus weinig verkeer, want een windstoot op het moment dat een ongeduldige chauffeur je net veel te krap wil inhalen is niet fijn!

  BeantwoordenVerwijderen